Ga naar hoofdinhoud

Boboblog

Is het alweer 2020? Een gelukkig nieuwjaar toegewenst!

Ik wil iets met u delen over de zestien leerlingen die in september hun entree bij V!VE deden. Dat betekent dat het nieuwe leerlingen zijn die een beurs van V!VE krijgen.

Wat het bestuur dan onder meer wil weten of er een grote kans is dat deze leerlingen een bevredigend studieresultaat halen. Of ze gemotiveerd zijn en of ze steun krijgen van hun ouders en andere gezinsleden. Doordat de projectleiders de laatste jaren alle gegevens die nodig zijn verzamelen, kunnen we beter screenen. We letten nu beter op de rapporten van de lagere school, onze mensen ter plekke vragen informatie op over de kinderen en of zij een middelbare school aankunnen, en niet onbelangrijk, uit een gezin komen, dat onze hulp hard nodig heeft. In augustus deden 35 kinderen een test en de zestien met de beste resultaten waren de gelukkigen.

Op zondag 15 december nodigde Inna, één van onze projectleiders, alle kinderen bij haar thuis uit, omdat ik hen wilde ontmoeten en fotograferen.

Elk jaar weer doe ik een dringend verzoek aan Inna: géén ouders erbij, want dan doet geen kind zijn mond nog open. De ouders die er toch waren heb ik gevraagd buiten te wachten. Ik begin met de kinderen wat te grappen om het ijs te breken. Ik stel hier een vraag over hoe het op school is, daar een vraag of ze hun huiswerk moeilijk vinden en dan weer een over hobby’s en sport. Toen het tegen het einde liep bedacht ik dat ze mij misschien ook een vraag wilde stellen. De vingers gingen aarzelend omhoog en ik mocht antwoorden wat het verschil was tussen Pays Bas en Hollande; een fijn onderwerp, je kan er gelijk de stijgende zeespiegel en klimaat verandering bij betrekken.

Aan Inna vroeg ik de volgende dag naar de achtergrond van de gezinnen. En daaruit maakte ik op dat bij iedereen thuis weinig te besteden is, de ouders niet werken, of seizoensarbeider zijn, de kinderen wees en /of bij hun grootouders wonen, moeders een klein inkomentje vergaren door op de stoep wat kleine handel uit te stallen. Je snapt niet dat ze het redden, om al die monden te voeden en het schoolgeld betalen. En je realiseert je nog eens dat V!VE een enorme steun biedt, om juist die slimme kinderen een toekomst te bieden.

Nog een laatste nieuwtje: op 18 december verdedigde Razak Traore, die al jaren een leerling en student van V!VE is, zijn scriptie. Van de 4 koppige examencommissie kreeg hij een 8, en heeft hij nu een bul als ingenieur op zak. Hoera!!!

Franca, januari 2020

 

Back To Top