Ga naar hoofdinhoud

De situatie in Bobo Dioulasso en Mopti en wat doet V!VE l’Initiative?

Hoewel het Corona virus zich niet snel verspreidde onder de bevolking van Bobo en Mopti, waren de gevolgen van maatregelen groot voor onze leerlingen en hun families.

De markt in Bobo, centrum van de lokale voedselmarkt, werd gesloten.

We verstrekten zakken rijst aan 20 gezinnen. Er werd een avondklok (19 uur) ingesteld en de stad werd in quarantaine gehouden om de besmetting te voorkomen. Veel ambulante handel kwam stil te liggen, rampzalig voor de kleine ondernemers, die op elk onmogelijk tijdstip hun waren proberen te slijten.

Na een kleine maand besloot de gemeente na veel protest van de bevolking de regeling terug te draaien

In Mopti, waar de prijzen de afgelopen periode enorm stegen, verkeren eigenlijk alle families van onze leerlingen in slechte economische omstandigheden. We besloten dan ook alle gezinnen van een zak rijst te voorzien.

De scholen in Bobo en Mopti werden vanaf 19 maart gesloten. Voor de V!VE leerlingen in Mopti betekenden de bijlessen een welkome steun in deze periode. Inmiddels is duidelijk dat de scholen pas in het najaar weer opengaan. Alleen de examenklassen krijgen nog les en bereiden zich deze zomer voor op hun examen.

In Bobo leek het er even op dat de scholen in mei weer open zouden gaan. Maar vanaf 1 juni werd alleen aan de examenklassen les gegeven en zij doen daarna examen.

In Bobo zijn er tal van activiteiten. Twee oud-studenten van V!VE zijn begonnen met bijlessen in Engels en Wiskunde. En de projectleiders in Bobo hebben een mooi plan bedacht voor al onze leerlingen. Net als voor leerlingen in Nederland is het voor onze leerlingen in Mali en Burkina Faso slecht om langdurig niet naar school te gaan.

Van de zomer biedt Vive alle leerlingen in Bobo, die dat willen aan om vijf weken lang ‘s ochtends lessen in alle vakken op hun eigen school te volgen. Hiermee halen ze hopelijk wat van de opgelopen ‘schade’ in. Kosten voor Vive € 10 a € 12 per leerling.

Verder gaan we een ‘leesclub’ organiseren, een cursus Engelse spreekvaardigheid en computerles.

We zijn erg blij dat een aantal donateurs hiervoor een speciale bijdrage heeft gegeven.

Juli 2020

Back To Top