Ga naar hoofdinhoud

Extra lessen en zomerschool

Voor een korte periode van zes weken ben ik ‘even’ terug in Nederland. Het sterk afgeslankte vliegschema van Air France zorgde voor een bomvolle vlucht naar Amsterdam. Zal ik 72 uur voor de terugreis op 16 oktober een Covid test op zak hebben of zal het er hier in Nederland net zo chaotisch aan toe gaan als bij de heenweg vanuit Burkina Faso?

Op het blog van juli ( www.vive-initiative.nl blogs ) beschreven we de plannetjes om in de zomer de achterstand in te halen die ontstond doordat de scholen gesloten waren.

Met de fantastische hulp van drie donateurs hebben de projectmedewerkers in Bobo voor zoveel mogelijk van de 102 leerlingen een cursus kunnen aanbieden.

55 leerlingen konden zich op hun eigen middelbare school aanmelden voor de ‘zomerschool’ (Voor de duidelijkheid: de Vive leerlingen zitten niet op één middelbare school, wij kiezen de dichtstbijzijnde beste school bij de leerling in de buurt). In augustus kregen zij elke ochtend lessen Frans, Engels, wis en natuurkunde. Dat klinkt een beetje saai, maar het ging er de leerlingen om dat zij vanwege de schoolsluiting drie maanden lesstof konden inhalen.

Vive’s oud-student en leraar Engels Razak Kuanda heeft speciaal voor de leerlingen die dit schooljaar examen doen tien lessen conversatie Engels gegeven. Bij het mondeling komen de meesten in de problemen, omdat daar op school nauwelijks aandacht aan wordt besteed. Razak vertoonde bij het begin steeds filmpjes met luisteropdrachten. Het zag er heel gezellig uit.

Elf leerlingen van de eindexamenklas hadden zich opgegeven voor een cursus informatica. De meesten zijn wel een beetje bekend met de computer maar als zij gaan studeren wordt er door de ‘prof’ de lesstof per usb-stick aangeboden en sta je er alleen voor.

Voor de eerste klassertjes die nu naar de tweede gaan heeft projectmedewerker Loté een ‘leesclub’georganiseerd. Ik was er voor vertrek naar Nederland drie keer bij en zag meteen dat je hiermee heel veel toegevoegde waarde krijgt. Door een gelukkig toeval kon ik Franse jeugdencyclopedieën kopen over onderwerpen als ecologie, kennis van het ontstaan van de aarde en de planeten, over mineralen, en zoogdieren. Allemaal toegankelijke onderwerpen, die hun aandacht hebben. Het resultaat was verbluffend, ze verslonden thuis de boeken, en elke week koos Loté drie kinderen om een verhaaltje over de inhoud te vertellen. Hiermee vergroten ze tegelijk hun vaardigheid om in het openbaar te spreken.

De kinderen gaan van de week weer naar school, Corona is een ‘minor issue ’in Burkina, er is geen sprake van een uitbraak, we duimen, dat het zo blijft.

3 donateurs van V!VE hebben ervoor gezorgd dat 70 leerlingen in Mopti een muskietennet en anti-malaria materiaal kregen. Vanaf augustus als de regentijd pas goed aan de gang is de kans om ziek te worden groot is.

Franca oktober 2020

Back To Top