Ga naar hoofdinhoud

Franca Berkvens

In dit blog gaat het over onze oud-leerlingen, ik heb ze al eens vaker beschreven, want donateurs zijn altijd benieuwd wat er van hen is geworden.
We gaan hier in Bobo zoveel mogelijk resultaten van oud-leerlingen goed in kaart te brengen en deze  presenteren we bij onze 15e verjaardag in september.

Degenen die ik hier nu volg zijn:
Aminata Tou.
Als afgestudeerd financieel deskundige, is ze door V!VE gevraagd gedurende een stage van 5 maanden ervaring op te doen in de begeleiding van de microkredieten van een vrouwen associatie.
Na haar stage heeft Aminata ruim een half jaar de groep begeleid. Begin februari kreeg zij de kans om te solliciteren op een stage en dat is gelukt. Het klinkt misschien niet aantrekkelijk, maar niemand kan hier in Burkina zonder zo’n stage een baan krijgen.

Aminata draagt op kantoor van de villa Rose haar werk t.b.v. van de microcredieten over aan Sibalo
Aminata draagt op kantoor van de villa Rose haar werk t.b.v. van
de microcredieten over aan Sibalo
Na de overdracht regelt Aminata voor het laatst de microcredieten in de wijk,terwijl Sibalo zich alvast warm loopt.
Na de overdracht regelt Aminata voor het laatst de microcredieten
in de wijk,terwijl Sibalo zich alvast warm loopt.
Aminata met de president van de groep die voor de tweede keer een microcrediet ontvangt. De lijst beslaat 20 vrouwen, waarvan er 17 met een vingerafdruk tekenen. Na mijn vraag hoe het gaat met de scholen van hun kinderen, hoorde ik hen gelukkig vertellen dat zij hun kroost vanaf 6 jaar naar de lagere school sturen.
Aminata met de president van de groep die voor de tweede keer
een microcrediet ontvangt. De lijst beslaat 20 vrouwen, waarvan
er 17 met een vingerafdruk tekenen. Na mijn vraag hoe het gaat
met de scholen van hun kinderen, hoorde ik hen gelukkig vertellen
dat zij hun kroost vanaf 6 jaar naar de lagere school sturen.

Ze heeft haar werk voor V!VE overgedragen aan Lacina Sibalo. Lacina heeft in 2013 net als Aminata een betaalde stage bij V!VE doorlopen. Sinds mei was er voor hem helaas geen werk meer, en zijn we blij dat hij Aminata opvolgt. Het komt goed uit dat hij de vrouwen door zijn stagetijd al kent, en dat de vrouwen al vertrouwen in Sibalo hebben. Hij vertelde, toen we gisteren samen naar de vrouwen associatie reden, dat hij aangenomen is voor een 2-jarige cursus bij de overheid, met uitzicht op werk. Als afgestudeerd socioloog weet je dat de banen daarin niet voor het oprapen liggen.

Een andere oud-leerling, Ibrahim Nagalo, heeft met een 2-jarige beurs in Marokko gestudeerd, en is weer terug in Bobo. Hij wilde dolgraag zijn masters halen, maar dat kon daar niet en hier in Bobo is de privé opleiding kostbaar. Via een V!VE donateur konden we hem een beetje helpen met het inschrijfgeld. Op mijn verzoek heeft hij Adjara Zongo, een leerling die dit jaar examen moet doen maar slecht presteert,  elke zondag hulp geboden met haar  opdrachten voor wis- en natuurkunde . ”Voor wat hoort wat” wil ik het niet noemen, het is geen verplichting. Maar het is wel zo fijn, als de oud-studenten iets terug kan doen voor andere V!VE leerlingen, in de vorm van kennisoverdracht. En het is fijn te ervaren dat oud-leerlingen zelf het belangrijk vinden om datgene wat ze bereikt hebben te delen.

Nog een ander positief verhaal;

Razak Kuanda studeert Engels in de hoofdstad Ouagadougou. In februari liep zijn eerste studiejaar af en kwam hij langs in de Auberge Villa Rose, waar donateur Carla Kuit Engelse les gaf aan een groepje V!VE leerlingen. De link was gauw gelegd, Razak kwam bij Carla als assistent en deed 11 lessen praktijkervaring op.
Carla ziet in hem een potentiële leerkracht op de middelbare school en we hopen van harte dat hij dat over ruim 2 jaar daadwerkelijk wordt.
Goed, dat hij het, met analfabete ouders in een wijk zonder water en elektra voorziening, zo ver kan schoppen. We zijn nu al benieuwd hoe het verder met hem gaat.

Razak Kuanda's laatste engelse les met de Vive leerlingen. De volgende dag vertrok hij naar Ouagadougou om zijn tweede jaar studie engels op te pakken.
Razak Kuanda’s laatste engelse les met de Vive leerlingen.
De volgende dag vertrok hij naar Ouagadougou om zijn tweede jaar
studie engels op te pakken.

blog – 01 april 2014 – Franca Berkvens

 

 

Back To Top