Ga naar hoofdinhoud

Mooi project met gehandicapte wevers

In zes maanden heb ik twee blogs geproduceerd, dat is een magere score, maar het drukke bestaan van een hotelier, die ook de V!VE projecten in Burkina Faso en Mali coördineert kent zijn beperkingen.

In deze blog 2 wil ik u graag vertellen over de groep gehandicapte ‘artisans’ die in een werkplaats in een buitenwijk van Bobo-Dioulasso, doeken weven en stoffen borduren.

V!VE heeft al ruim tien jaar contact met hen. Madame Sanou was de directeur van het Centre d’Artisans, maar zij ging een jaar geleden met pensioen. Er kwam geen vervanging voor haar. Het gebouw, eigendom van de Lions club werd voorzien van een frisse verflaag en toen gebeurde er niets meer…

De drie lokalen raakten ontvolkt, de vrouwen die naaiwerkjes deden vertrokken en de wevers, allen met door polio opgelopen fysieke beperkingen, waren zonder enige financiële reserves totaal onthand. In november kwamen ze op eigen krachten met hun laatste centen (om brandstof voor hun brommer te kopen) naar ons Hotel Villa Rose.

Dat leek me niet de bedoeling dat het opgeknapte centrum ontvolkt raakte en ik ging naar Madame Sanou om tekst en uitleg te vragen. De Lions Club voorzag alleen in de het verbeteren van hun onroerend goed, en de sociale dienst was niet meer bereid om het Centre te voorzien van een nieuwe leiding.

Nu had V!VE een flinke voorraad garens cadeau gedaan. Die waren geheel ten onrechte door Madame Sanou meegenomen bij haar vertrek. Ze was namelijk na haar pensioen voor zichzelf verder gegaan op een andere locatie. Ik ben die direct gaan terughalen en zo was er weer garen om te weven.

Er deed zich een gelukkig toeval voor. Henriëtte Daniels, die haar hele leven lang stoffen en kleding ontwierp en net gestopt was met werken, zou met V!VE bestuurslid Charlotte vijf weken naar Bobo Dioulasso komen. Ze wilde mensen ontmoeten, aan wie zij op haar vakgebied advies kon geven over onder andere kleuren en dessins. Het bleek een schot in de roos. Henriëtte heeft in nog geen maand tijd een omslag gemaakt in het atelier. Ze heeft zes dessins ontworpen en laten maken en dat ging zó goed, dat ze een kleine markt heeft aangeboord in Nederland en 84 stuks tafellopers in bestelling heeft, die zonder winstoogmerk worden verkocht. Henriëtte heeft ook de garens die V!VE had betaald, teruggekocht, zodat V!VE met dat bedrag een kind een beurs kan geven. Samen met de wevers heeft ze verf gekocht en de garens in mooie kleuren geverfd. Daarna heeft elke wever een door Henriëtte ontworpen tafelloper geweven. De tafellopers zijn in verschillende dessins te koop voor €25 en meten 50 bij 120 cm. U kunt ze bestellen bij Henriëtte Daniëls: mail@henriettedaniels.com . Daarmee geeft u mensen weer perspectief.

De zes gebruikers van het atelier zitten fluitend te weven, ze zijn dolgelukkig met het nieuwe contact en hebben sinds tijden weer geld ontvangen voor gedane arbeid. V!VE wil heel graag meehelpen met dit succes en beveelt u daarom van harte aan om één of meerdere doeken te kopen die u als tafellopers maar ook als (Hammam)handdoek kunt gebruiken.

Franca Berkvens, Bobo-Dioulasso 29 maart 2018

Back To Top