Ga naar hoofdinhoud

Veroon Hertzberger

De schoolvakanties in Nederland zijn begonnen. In Afrika ook. 3 maanden is er geen school. Het valt meestal samen met het landbouwseizoen. Kinderen uit dorpen gaan hun familie helpen, bij zaaien een oogsten.

Veroon Hertzberger schreef over haar verblijf van 6 maanden (tot de zomervakantie) als vrijwilliger op de Osei Sarpong International School in het dorp Offinso in Ghana. Niet alleen deed zíj er een schat aan ervaring op, onze contactpersoon en directeur van de school, Mrs. Charity Bosompem, had een ervaren leerkracht aan boord, die voor Ghana met hele nieuwe spelmethoden werkte.

Veroon Hertzberger: ” Ik zit dit verhaal te schrijven onder de cashewnotenboom die achter de school staat. Het is weekend en de kinderen die intern wonen doen de was in emmertjes, koken middageten in de buitenkeuken, voetballen of zitten bij mij en vragen om de haverklap of ik al klaar ben. Ze willen de laptop om muziek te luisteren en een spelletje te doen…

De kinderen zijn wild, hard en zorgzaam. Ze doen me denken aan de Theo Thijssen-kinderen uit Amsterdam van honderd jaar terug en zijn me heel lief geworden in de maanden die ik hier ben.

Ik heb 25 jaar in het (Montessori)onderwijs gewerkt in Amsterdam en was moe van de eisen van de tijd; de druk die op Nederlandse kinderen en hun leerkrachten gelegd wordt om te presteren, te scoren, te amuseren én gelukkig en lief te zijn.

Nou dit is andere koek! Leerkrachten worden zwaar onderbetaald: Van 90 euro in de maand kan je zelfs híer nauwelijks leven. De overheid levert tegen betaling redelijke schoolboeken en een hele grote zak bordkrijt, meer onderwijsmaterialen zijn er niet. Wél een heleboel kinderen én Madam Charity. Zij heeft de heldhaftige leiding over de school, zij is de moeder van allen, héél streng met een sterk geloof in alles en iedereen. Er staat haar helder voor ogen welke kant het op moet gaan met de school en tegenslagen en teleurstellingen worden met humor bestreden.

We lachen veel! Er wordt gedanst en gezongen, bloemen gezaaid en struikjes geplant, geveegd en water gehaald. ’s Avonds zitten de kinderen buiten onder de neonlamp huiswerk te maken. Ze helpen elkaar en Madam Charity ligt op de betonnen treden en waakt en inspecteert. Elk jaar verlaat er een groep kinderen de school met goede resultaten en vergroot zo de kans op werk in de toekomst.

Vanavond zetten ze de tv buiten en kijken we naar een Ghanese film. Ama, die hele lange en sterke benen heeft, gaat nu het hele erf vegen en vanavond nog de afwas doen, dan mag ze morgenochtend om 5 uur naar de atletiektraining en wint ze volgende week wellicht goud voor de school!

Benieuwd naar de mogelijkheden om een paar maanden vrijwilligerswerk bij Mrs. Charity te doen? Mail naar info@vive-initiative.nl

blog – 17 juli 2014 – Veroon Hertzberger

Back To Top