Ga naar hoofdinhoud

Wat gebeurde er bij V!VE in Bobo-Dioulasso?

Dit is het eerste blog in 5 maanden tijd. Wist ik niets te schrijven, of was het vanwege het drukke leven hier in Bobo? Jaren geleden reisde ik naar West-Afrika voor een lange vakantie van zes weken. Alles beschreef ik, want het was zo anders dan thuis in Nederland. Met een pen in een boekje; ruim voor het digitale tijdperk. Ik realiseer me dat hier in Burkina Faso, net als bij ons, het dagelijkse leven is veranderd. En dat ik gewend ben aan het leven hier. Opschrijven in een boekje doe ik al lang niet meer…Ook slokt het werk voor het hotel en V!VE veel van mijn tijd op. Maar nu dan toch een blog.

Bijles van onze studenten

Een aantal van de studenten van V!VE gaf aan de derde en vierde klassers wis-en natuurkunde bijles, op zaterdag – en zondagmiddag, in de tuin van de Villa Rose (het hotel van Franca en Moctar in Bobo Dioulasso). In hun eigen klas zitten ze met zo’n 75 leerlingen, hier met maar vijf en kunnen ze de vragen stellen die ze willen. De resultaten zijn heel bemoedigend.

Engelse les voor wie wil

Donateur Carla gaf hier voor de negende keer Engelse les aan wie dat wilde. En maakte in die periode een mooi document voor V!VE waarin 20 jaar gegevens van 425 leerlingen zijn ingevoerd. Daarmee krijgen we inzicht in onze inspanningen en de kosten.

De jaarlijkse bijeenkomst

Bij de jaarlijkse bijeenkomst met alle leerlingen van V!VE en hun ouders, op 5 januari 2019 organiseerden onze ‘ Special guests’: zes Nederlandse studenten (www.stichtingmoet.nl) een hilarische quiz, die als een bom insloeg en onze nogal verlegen leerlingen tot grote hoogte opzweepte.

De vrouwengroepen

Met de Association van de wijk ‘Sikassocira’,heeft V!VE de samenwerking afgebouwd. 24 vrouwen leenden ieder €32,50 microkrediet om in zes maanden af te betalen. Het terugbetalen ging moeizaam, het ontbrak de vrouwen aan inzet om het echt samen te willen doen. Wij begeleidden ze vervolgens naar een spaarbank, maar de spaarbank vraagt van hen garanties en dat was net te moeilijk te realiseren. Jammer.

Professionele oven

Met de groep ‘Nedia’ zijn we tot concrete afspraken gekomen; deze heeft met hulp van de Soroptimisten Roosendaal een professionele oven gekocht en geïnstalleeerd. De eerste koekjes worden half maart verwacht. Het duurde langer dan voorzien, maar de financiën waren nog niet op orde om de noodzakelijke materialen en ingrediënten te kopen om te kunnen produceren. Met een lening van V!VE kan dat nu wel.

Moringa productie

Madame Toe heeft een ambitieus plan. Zij wil met haar ‘Association des femmes agropasteurs’ Moringa produceren. Moringa kennen we nog niet in het Westen, maar daar gaan we meer van horen. Moringa mag wat mij betreft ‘hot’ worden en dan zullen vrouwen als Madame Toe daar veel plezier van krijgen. Het is een geneeskrachtige plant met een hoge voedingswaarde. Van de plant worden de blaadjes gedroogd en tot poeder vermalen en die bevat veel Vitamine C, Kalium en Calcium. Daarbij zijn de zaden van de peulen goed tegen hoge bloeddruk en andere kwalen. Madame Toe wil op het land van de ‘Association’ (30 km van Bobo, te bereiken via een onbegaanbare landweg) een goede droogkast en ventilatoren om het blad te drogen. Zonder op zonnepanelen opgewekte elektriciteit lukt dat niet. V!VE. Madame Toe heeft de capaciteiten om dit initiatief te kunnen waarmaken, ze is heel initiatiefrijk en is een pionier op het gebied van de permacultuur.

Wat een goede initiatieven van deze adolescenten en vrouwen ! En gelukkig bent u er die het mogelijk maakt. Hartelijk dank.

Franca , Bobo 14 maart 2019

Back To Top